Advies

Tandenpoetsen


Hou bij het tandenpoetsen een vaste volgorde aan: binnenkant, buitenkant, bovenop.

• Binnenkant: Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes heen en weer. Begin bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Doe dit voor de onder- en bovenkant.
• Buitenkant: Poets nu op dezelfde manier je tanden aan de buitenkant, ook weer voor de onder- en bovenkant.
• Bovenop: Poets nu bovenop je tanden en kiezen. Eindig met de kauwvlakken van de kiezen

Fluoride


Fluoride maakt tanden sterker, maar mag om gezondheidsredenen alleen in lage concentraties worden gebruikt. Ook is het raadzaam om fluoridetandpasta niet in te slikken. Op ivorenkruis.nl vindt u nauwkeurig advies over fluoridegebruik bij kinderen. Dit advies is op basis van wetenschappelijke onderzoek opgesteld. Als de gebitsgezondheid bij jonge kinderen heel slecht is, kan een aanvullende fluoridebehandeling zinvol zijn na voedingsadviezen en uitgebreide mondhygiëne-instructie.

• 0 en 1 jaar: Als de eerste tandjes doorkomen: minstens één keer per dag poetsen met een zacht borsteltje en fluoridetandpasta voor kleine kinderen. Masseer ook het tandvlees zacht. Gebruik 500-750 mpm fluoride (fluoride basisadvies van het Ivoren Kruis)
• 2, 3 en 4 jaar: Tweemaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta. Gebruik 500-750 mpm fluoride (fluoride basisadvies van het Ivoren Kruis)
• Vanaf 5 jaar: Tweemaal per dag poetsen met speciale ‘juniortandpasta’ of fluoridetandpasta voor volwassenen (let altijd goed op de aangegeven leeftijd). Voor kinderen tot zes jaar mag er niet meer dan 1.000 mpm fluoride in de tandpasta zitten om verkleuring van de tanden te verkomen. Vanaf zeven jaar raadt de Europese Vereniging voor Tandheelkunde een dosis van 1.500 mpm fluoride aan.

Dosering


Tandpasta voor jonge kinderen bevat minder fluoride omdat zij soms tandpasta inslikken. Als u voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer fluoridetandpasta dan de grootte van een erwt gebruikt, weet u zeker dat ze zo min mogelijk tandpasta doorslikken.

Raadpleeg uw tandarts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt.

Sealen


Nieuwe blijvende kiezen kunnen groefjes en putjes hebben. Deze zijn moeilijk schoon te poetsen, waardoor er meer kans is op gaatjes. Door kauwvlakken te ‘sealen’, worden ze als het ware verzegeld tegen bacteriën en dus ook tegen gaatjes. Daarbij wordt een wit of doorzichtig laagje kunsthars in de groeven van de kiezen aangebracht.

Deze laag kan jarenlang blijven zitten en is niet te zien. De behandeling is pijnloos. Uw tandarts of mondhygiëniste vertelt u hier graag meer over.

Hoe werkt het?


• De tandarts of mondhygiëniste maakt de kies goed schoon
• Om de lak goed te laten hechten, worden de groefjes en putjes in het glazuur ‘geëtst’ (opgeruwd) met een zure vloeistof of gel. Deze etsvloeistof wordt na een korte inwerktijd weggespoten of opgezogen.
• De tandarts of mondhygiëniste brengt met een instrument of kwastje de laklaag op de kies aan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.
• Met een blauwe lamp wordt de lak hard gemaakt
• De tandarts of mondhygiëniste controleert of de lak goed is aangebracht

20 jaar ervaring in tandheelkunde

Persoonlijke aandacht en nazorg

We spreken Engels, Duits & Nederlands

Beoordeeld met een 9,5 op Zorgkaart Nederland