Kinderen

Kindertandheelkunde

Gezonde tanden en kiezen, daar heb je je leven lang plezier van. Maar je moet er wel wat voor doen. In ieder geval tweemaal per dag je tanden en kiezen schoonmaken. Wat, en hoe vaak je eet en drinkt, is ook belangrijk. En regelmatig naar de tandarts gaan voor controle. Zo wordt de mondgezondheid nauwlettend gevolgd en kunnen we problemen voorkomen door een tijdige aanpak. Want gaatjes, dat is echt nergens voor nodig.

Gezonde gewoonten

Het melkgebit beïnvloedt de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. Bovendien speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit. Goede reiniging is belangrijk: direct na het doorbreken van het eerste tandje poetsen met peutertandpasta. Het Ivoren Kruis adviseert dat kinderen tweemaal per jaar de tandarts bezoeken. Liefst al vanaf de leeftijd van een jaar.

Vergoeding mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten is dat de basisverzekering tandheelkundige controles en zorg tot je 18e vergoedt. Zo staat niets in de weg om samen met je ouders en de tandarts een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.


0 - 24 maanden

Vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken, kunt u starten met poetsen. Poets de tandjes één keer per dag, bij voorkeur na het laatste eetmoment. Gebruik een zacht borsteltje en peutertandpasta met fluoride. Fluoride beschermt de tanden en kiezen tegen bacteriën en zuren en helpt zo om gaatjes te voorkomen. Poets niet alleen de tandjes, maar masseer ook het tandvlees zacht. Als uw kind tandenpoetsen vervelend vindt, probeer er dan een spelletje van te maken.


Tandenpoetsen

• Gebruik van 0 tot 1 jaar peutertandpasta 1x per dag en van 2 tot 4 jaar twee keer dag. Zorg dat uw kind zo min mogelijk tandpasta inslikt.
• Maak het tandenpoetsen een vast dagelijks ritueel en poets na.
• Laat uw kind na het tandenpoetsen 's avonds niet meer eten en drinken, met uitzondering van water
• Laat jonge kinderen niet alleen met de tandenborstel
• Maak het tandenpoetsen aantrekkelijk: eigen tandenborstel etc deze zin is goed

Speen of duim

Veel kinderen vinden het prettig om op hun duim of op een speen te zuigen. Dit kan invloed hebben op de stand van de tanden, daarom heeft een orthodontische speen de voorkeur.


Voor het eerst naar de tandarts

Wanneer uw kind een jaar oud is, is het een goed moment om hem of haar voor het eerst mee te nemen naar de tandarts. De tandarts zal kijken of de tandjes goed doorkomen en kan u adviseren over de verzorging van het gebit van uw kind. De assistente kan u eventueel poetsinstructies geven.

2 - 4 jaar

Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Voortaan twee keer per dag tandenpoetsen; liefst na het ontbijt en na het laatste eetmoment/ voor het slapengaan. In elk geval ’s avond heel goed poetsen.


Regelmatig naar de tandarts

Vanaf twee jaar kunt u uw kind laten kennismaken met uw tandarts, bijvoorbeeld als u zelf langsgaat voor de reguliere controle. Zo kan uw kind vast vertrouwd raken met de tandarts en de praktijk; een behandeling is op die leeftijd meestal nog niet nodig. De tandarts kijkt of het gebit in orde is en geeft voor jonge kinderen vooral advies en voorlichting. Bereid uw kind op dit bezoek voor. Vertel dat de tandarts in uw mond zal kijken, en misschien ook in die van uw kind. Prikkel de nieuwsgierigheid, maar begin bij jonge kinderen niet over behandelingen.

Tips voor tandenpoetsen

• Gebruik peutertandpasta met 500-750 ppm fluoride: per keer een dosering die niet groter is dan een erwt. Zorg dat uw kind zo min mogelijk tandpasta inslikt.
• Maak het tandenpoetsen een vast dagelijks ritueel. Leer uw kind om zelf tanden te poetsen. Poets minstens één keer per dag na. ‘s Avonds kun je na het tandenpoetsen nog een verhaaltje voorlezen.
• Laat uw kind ’s avonds na het tandenpoetsen niets meer eten of drinken (behalve water).
• Laat jonge kinderen niet alleen met de tandenborstel. Deze kan te diep in de keel gestoken worden.
• Maak het tandenpoetsen aantrekkelijk: eigen tandenborstel, eigen tubetje tandpasta, poetsliedjes, poetsverhaaltjes, poetskaart met stickers voor elke keer poetsen, poetsdiploma… Leuke boekjes zoals ‘Tandenpoetsen’ van Helga Warmels en Barbara de Wolf kunnen hierbij helpen

4 - 6 jaar

De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Juist op het moment dat de kiezen volledig zijn doorgebroken, ontstaan de meeste gaatjes. Op dat moment kan uw tandarts voorstellen om de kauwvlakken van de kiezen te sealen. Als uw kind zes jaar is, verliest hij of zij de onderste melksnijtanden; de bovenste melksnijtanden volgen tussen zeven en acht jaar.

Vanaf 6 jaar

Tussen zijn zesde en twaalfde jaar wisselt uw kind de tanden en kiezen. Dit gebeurt volgens een vast patroon. Let erop dat de eerste blijvende kiezen goed worden gepoetst, want ze staan vrij ver achter in de mond. Vanaf het 16e jaar kunnen de verstandskiezen doorbreken. Daarmee is het gebit compleet.


Tandenpoetsen

Als het goed is, heeft uw kind zelf een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van uw kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien jaar is. Leer uw kind nu ook flossen om de ruimte tussen tanden en kiezen goed schoon te maken. Een elektrische tandenborstel is het overwegen waard. Die maakt vanzelf goede poetsbewegingen.

Fluoride

Fluoride beschermt tegen tandbederf. De aanbevolen hoeveelheid voor kinderen tot zes jaar is maximaal 1.000 ppm per poetsbeurt. Vanaf zeven jaar raadt de Europese Vereniging voor Tandheelkunde een dosering van 1.500 ppm aan om efficiënt te zijn tegen tandbederf, hetzelfde als bij volwassenen.

20 jaar ervaring in tandheelkunde

Persoonlijke aandacht en nazorg

We spreken Engels, Duits & Nederlands

Beoordeeld met een 9,5 op Zorgkaart Nederland