Kronen en bruggen

Kronen en bruggen


Kronen en bruggen dienen als duurzame vervanging van uw tanden en kiezen als deze niet meer voldoen. Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. De tand of kies krijgt zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Een brug daarentegen bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgesleten tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.

Wat zijn kronen?
Wanneer u te maken heeft met verzwakte of ontbrekende tanden of kiezen, bieden kronen en bruggen de oplossing. Een kroon is een porseleinen kapje dat over een tand of kies geplaatst wordt ter versterking of verfraaiing. Naast volledige kronen bestaan er ook partiële kronen, waarbij enkel het kauwvlak wordt overkapt.

Wat zijn bruggen?
Wanneer meerdere tanden of kiezen ontbreken, plaatsen we een brug. Een brug is een overspanning tussen twee tanden of kiezen waarbij er een dummy (neptand) tussen geplaatst wordt. Niet alleen ziet dit er beter uit, maar het zorgt ook voor een beter kauwvermogen. U kunt kiezen uit porseleinen kronen met een metalen onderlaag of een volledig keramische onderlaag. Deze laatste zorgt ervoor dat donkere randjes bij het tandvlees worden voorkomen.

Wanneer een kroon of een brug?
Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat uw tand of kies behouden blijft. Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.

Materialen
Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan uw wensen.

• Porselein of zirkonium: een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit
• Metaal en porselein: de basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt
• Metaal: goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast

Levensduur van kroon- en brugwerk
Tandheelkundige kronen en bruggen kunnen in principe minstens 10 jaar of nog langer meegaan, mits u deze goed onderhoudt. Een brug heeft echter geen ondersteuning meer als de aangrenzende tanden of het kaakbot zijn aangetast door tandbederf of parodontitis. Door een goede mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek kunt u de levensduur van uw kronen en bruggen verlengen.

We helpen u ook verder met:

Onlay

Een onlay is een alternatief voor een vulling of een kroon en herstelt naast beide kanten van de tand ook het kauwvlak van uw tand.

Tarieven 2022